NETWORK & KABLOLAMA

Ağ kablolama, bilgisayarları ve cihazları uzaklıkta birbirine bağlamak ve bağlı sistemlerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan bir kablo sistemidir. Günümüzde her şirketin bir kablolama sistemine ihtiyacı vardır. Bu sebeple ağ kablolama vazgeçilmez bir kolaylık haline gelmektedir. Kablo aslında bir elektrik devresidir. Genellikle etrafı koruma katmanları ile kaplanmış ve iletimin en az kayıpla gerçekleşmesi için üretilmiş araçtır.

Günümüzde araba motorlarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Veri enerji ve sinyal taşır. Kablo teknolojisi , yüksek tanımlı video veya Gigabit-Ethernet sistemlerinin gelişi gibi yeni, daha hızlı teknolojiler tanıtıldıkça gelişmektedir.Ağ kablolarının yapısı sistemlerin hızlı ve verimli çalışması için büyük önem taşımaktadır. Yetersiz test edilmiş ve planlanmış veri altyapısına sahip kurulumlar daha sonra büyük sorunlarla karşılaşabilir. Öncelikle hangi tipinin kurulacağına karar vermek gerekir. Çünkü kablolama tekniği tercihe göre değişecektir. Günümüzde konvansiyonel, UTP, STP, bükümlü çift ve fiber optik gibi birçok kablo türü bulunmaktadır. Bu türlerin tamamı belli amaçlar için üretilmiştir. Cihaza uygun kablo tipini seçtikten sonra hub veya switch adı verilen kutuların hepsine bu kabloları bağlamak gerekir. Bu kablolama işlemleri kablo kanalları olarak da adlandırılan kollektör malzemeleri ile yapılmaktadır. Bu kablo kanalının en büyük faydalarından biri, dağınıklığı önlemektir. Güç hatları da kablo demetlerine çekilebilir. Çünkü masaüstü bilgisayar için farklı bir sokete ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca ağ anahtarlama cihazının çalışması için mutlaka bir elektrik bağlantısı gereklidir. Kablolama ile ilgili olarak her bilgisayar için bir kablo hazırlanmalıdır. Cat5, Cat6 ya da Cat7 kablolarından herhangi biri kullanılabilir.

Günümüzde daha çok Cat6 ve Cat7 kabloları tercih edilmektedir. Çünkü bu kabloların veri aktarımı diğerlerinden daha hızlıdır. Cat kablolarında 8 tel ve 4 küçük tel çifti bulunur. Bu kablolar jak adı verilen ve bilgisayarların arkasına takılmalarını sağlayan plastik bir malzemeye bağlıdır. Bunun dışında bir de fiber kablolar bulunmaktadır. Bu kablolar bir cam blendaj ile kaplanır ve veriler çok hızlı bir şekilde alınır. Ancak fiber optik kabloları 5 km’den daha az geçirmek ekonomik değildir. Bu yüzden şu an çoğu küçük işletmelerde tercih edilmiyor.