OTOMASYON YAZILIM

Alışveriş merkezleri, marketler ve hızlı satış işlemlerinin yapıldığı tüm alanlarda kullanılan otomasyon sistemi, hızlı gerçekleştirilerek müşterinin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda kullanılmalıdır. Modern dünya insana pek çok kolaylıklar sunmaktadır. Tüketicilere sunulan kolaylıklar sayesinde işletme sahiplerinin iş yükü azalmaktadır. Otomasyon sistemi, işletmelerin bu alandaki iş yükünü hafifleten teknolojik gelişmedir. Otomasyon sistemi; Bilgisayar donanım, mekanik ve yazılımlarında oluşturulan sisteme verilen genel isimdir. Otomasyon sistemleri sadece ticari alanda değil birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Örneğin kameraların incelenmesi ve kaydedilmesi, araç sistemlerinin çalıştırılması gibi sistemlere otomasyon sistemleri de denilmektedir. Ancak, genellikle alışveriş merkezlerinde müşterilere daha hızlı çözümler sağlamak ve mağaza stok hareketlerini takip etmek için kullanılır.

Makine insan gücü ile yapılan işlemleri toplayan ve otomatik olarak işleyen ve insan makine gücünden daha keskin sonuçlar sunan otomasyon, günümüz operatörlerinin ihtiyaçlarının çoğunu karşılayabildiğinden daha çok tercih edilmektedir. Pek çok mağaza sahibi, müşterileri için çeşitli yöntemler kullanır. Personel sayısını arttırmak bu yöntemlerin ilkidir. Ancak çalışan sayısındaki artış, bir mağaza için büyük maliyetlere yol açar ve bu da karı etkiler. Sanayileşmenin hızla arttığı ve teknolojinin paralel olarak geliştiği günümüz dünyasında, personel sayısını artırmak yerine otomasyon sistemi kullanmak maliyet ve süreç açısından çok daha verimlidir. Firmaların faaliyetlerinin ve sistemlerinin düzenli bir şekilde olması için farklı yazılımlara ihtiyaç duymaları söz konusudur. İşlerin sorunsuz yürümesi için bazı görevlerin otomasyon yazılımına bağlı olması gerekir.

Otomasyon yazılımı ayrıca işlerin en verimli şekilde yapılmasını sağlar. Otomasyonun kullanıldığı çeşitli alanlar; bilgisayar programlarının otomasyonu, içecek gıda üretiminin otomasyonu, çevrimiçi alışveriş ve otomatik nakliye, trafikte veya farklı alanlarda görüntü işleme, otopilot araçlar, yol işaretlerinin akıllı otomasyonu, otomasyon iç ve dış aydınlatma, binaların otomasyonu, laboratuvar ve endüstriyel testler ve otomasyonlar otomasyonlarla gösterilebilir. Endüstriyel yazılımlarda insan faktörü de unutulmamalıdır. Alanında uzman mühendisleri tarafından hazırlanan bu yazılım, bilgisayar tabanlı olan ve cihazlar arası bağlantıyı sağlayan temel komutlardan oluşmaktadır. Bu komutlar sektöre, bölgeye ve kullanıldıkları araca göre değişiklik gösterir. Burada önemli olan endüstriyel otomasyona uyarlanmış yazılımını geliştirmek ve dolayısıyla endüstriyel otomasyona sahip olmaktır. Bu nedenle mühendisler bu anlamda kendi alanlarında yazılımlara aşina olmalı ve kullanımına hâkim olmalıdır.